Byggandet av Sweves Filmbuss 3,5T MB Sprinter 2RWD 2xSKJD

Under våren 2023 konstruerade Sweves en specialbyggd Filmbuss baserad på en 3,5-tonig MB Sprinter med två skjutdörrar för Umespol. Fokus låg på att maximera användningsområdet, användarvänligheten och lastkapaciteten. Filmbussen hade en vikt på 3300 kg och inkluderade följande innehåll. Det fanns även utrymme för att lägga till extra utrustning utöver det som nämns nedan. Efter en noggrann behovsanalys och planering har vi byggt en skräddarsydd filmbuss från grunden för att uppfylla alla kundens behov. Vi erbjuder en komplett lösning från design och konstruktion till leverans, utbildning och serviceavtal för filmbussar av olika fabrikat och prisklasser. Vårt team av specialister arbetade hårt för att skapa en filmbuss med en optimal planlösning, ergonomisk design och avancerad teknik. Vi har kontrollerat alla beräkningar av bussens vikt och installerad utrustning för att säkerställa högsta kvalitet och säkerhet. Efter installation och testkörning av utrustningen har vi levererat och utbildat kunden i produktkunskap och handhavande av filmbussens hårdvaror som mjukvaror. För oss är det viktigt att  leverera en perfekt konfigurerad och användarvänlig filmbuss för våra kunder med  support och serviceavtal under hela filmbussens livstid.

Sweves-teamet består av erfarna tekniker som är specialiserade på att bygga filmbussar. Genom att använda nya lättviktiga material och innovativa lösningar skapar de högkvalitativa bussar som är skräddarsydda för inspektionsarbete av markförlagda ledningar.

Här kan ni följa alla steg av bussbyggnationen:

Under byggnationen av den nya filmbussen arbetar våra tekniker med dörrisolering och montering av kopplingar för signallampor. Varje steg är noga planerat och genomfört för att säkerställa en högkvalitativ slutprodukt.

Vår 3D-tekniker, Andrey, skapade en 3D-modell av den nya filmbussen från grunden då ingen ritning fanns tillgänglig. Vi planerade bussens inredning baserat på viktfördelningen och presenterade olika förslag för kunden. Under byggprocessen höll vi kunden uppdaterad med bilder och erbjöd även personliga besök i vår filmbussverkstad.

Insidan av bakdörrarna förses skräddarsydda kraftiga aluminiumplåtar anpassade och ibland med förstärkta fästen för att klara de olika och speciella verktygen som en filmbuss innehåller.

Filmbussen var utrustad med olika rörinspektionskameror och system för fastigheter och mark. Det inkluderade minCam-kit med kamerahuvuden och rörstorlekar från DN14 till DN225, Omicron-system med Axiell- och PT-kamera för fastigheter och mark i rörstorlekar från DN45 till DN300, samt olika kameravagnar och hisssystem för markinspektion av rör i olika storlekar. Andra verktyg och utrustning som ingick var röksystem för kontroll av tillskottsvatten, metallsökare, sondar, elkabel och ett verktygskit med vanliga verktyg för rörinspektion.

Filmbussens huvudentré låg på höger sida och hade en skjutdörr. Inredningen inkluderade en multiförvaringsmodul med lättåtkomligt utrymme, förvaringsutrymmen med metallklädda ytor för enkel rengöring och anpassningsbarhet, samt kontorsutrymmen med skrivbord, monitorer, ljudsystem, kylskåp och kaffebryggare. Det fanns även innovativa tekniska lösningar för effektivitet, bekvämlighet och säkerhet, som en öppen planlösning och en mobil TAB-kontrollenhet för styrning av system och fordon. Bussen hade också ett robust och lättviktigt interiörmaterial som höll totalvikten låg och möjliggjorde användning av vanligt B-körkort.

Kontakta oss gärna om du är intresserad av vår filmbuss!

Peter tel: 073-316 99 10

Filmbussen har installerat en kontorsdel med kontrollpaneler, monitorer, skrivare, kylskåp, mikrovågsugn, högtalarsystem, skåp och besöksplatser. Det fanns också förvaringsutrymmen med skåp och hyllor. I maskinrummet fanns en multifunktionell modul med slangvindor för vatten, tryckluft och el, en 12/230V 500Ah litiumbatteri, torkskåp, arbetsbänk, kran och vinsch, samt verktygstavlor och parkeringsplatser för kamera-systemet. Ett förråd med QuickLock-system för verktyg och annan utrustning fanns också på bussens vänstra sida.